Geniet tijdens de solden van kortingen tot -50% op kledij.

All Athletes is de nieuwe naam voor Running Center en Bike Boutique

Ontdek ons uniek looplabo met 3D-analyse zonder afspraak

Borsten bevatten geen spieren. Ze kunnen de weerslag van de bewegingen tijdens je work-out niet opvangen. Tijdens het sporten kan het borstweefsel zelfs onherroepelijk uitrekken, waardoor je na verloop van tijd last kunt krijgen van hangende/pijnlijke borsten. Bij sporten zoals hardlopen wordt de borst blootgesteld aan extreme belastingen - per stap beweegt de borst ca. 5-10 cm op en neer. Een sportbeha dragen, is dus de boodschap!

 

TIP 1: AANSLUITEND RUGPAND

‘Het is belangrijk dat het rugpand van een sportbeha in het midden goed aansluit en recht zit. Als het rugpand omhoog glijdt, zit de beha te los en moeten de schouderbandjes aangepast worden. Als de onderbusteband te los zit, kan die gaan schuren op de huid.’ Het is belangrijk dat je comfortabel kunt bewegen tijdens het sporten. De sportbeha mag dus niet gaan wrijven, knellen of de ademhaling belemmeren.

 

TIP 2: PERFECT PASSENDE CUPS

‘Borstweefsel moet volledig omgeven zijn door de cups, maar de beha mag geen plooien vertonen. Zo zorg je ervoor dat je borsten mooi op hun plaats in de cups zitten en symmetrisch ogen. Puilen je borsten uit aan de boven- of zijkant, dan is de cupmaat te klein.’ Cups moeten de borsten volledig inkapselen, zonder kreukels of te veel ruimte.

 

TIP 3: EEN COMFORT BEUGEL

‘De beugel van een sportbeha moet vlak tegen je lichaam aanliggen. Daarbij mag die niet op de onderkant of zijkant van de borst drukken. Is dat wel het geval, dan kies je beter voor een grotere cupmaat.’

 

TIP 4: VERSTELBARE BANDJES

‘De schouderbandjes van een beha mogen niet van je schouders glijden of lijnen achterlaten op je huid. Verstelbare bandjes kunnen de pasvorm van je sportbeha optimaliseren. Idealiter ga je voor gevormde schouderbandjes. Voelt het aan alsof alle ondersteuning van de bandjes komt, dan heb je waarschijnlijk een kleinere omtrekmaat nodig.’

 

HOE WEGWIJS GERAKEN UIT DE VERSCHILLENDE SOORTEN?

Een sportbeha met compressie uit één stuk (vaak met gekruiste bandjes op de rug) die de borsten stevig tegen je lijf aandrukt is ideaal voor kleine tot middelgrote borsten en niet al te intensieve sporten, zoals yoga, skiën of fitness. Veel sportmodemerken maken nu mooie, croptopachtige versies.

Een sportbeha met stevige ondersteuning is nodig voor intensievere sporten (denk aan tennis, atletiek, joggen, paardrijden), zeker als je een grotere cupmaat hebt (aangeraden vanaf cupmaat D). Kies dan best voor een ingekapselde beha met een apart compartiment voor elke borst. Speciale inzetstukken, de omtrekband en brede schouderbanden zorgen hier voor de broodnodige ondersteuning.

Naadloze sportbeha, zonder sluiting en met veel vrijheid om te bewegen: deze stijlen zijn ideaal voor lage impact work-outs, zoals pilates en yoga, waarbij de beha je vooral niet mag in de weg zitten.